Bjorn Kelgtermans, ENPHASE over micro-omvormers


Enphase produceert slimme omvormers en thuisbatterijen gebaseerd op ultra betrouwbare microchiparchitectuur. Het van oorsprong Amerikaanse bedrijf werd opgericht in 2006. Vanuit het hoofdkantoor in de buurt van Silicon Valley in Californië worden wereldwijd bijna 3000 medewerkers aangestuurd.

Dag Bjorn, welke producten bieden jullie aan?

Enphase is de wereldwijde leider in verkoop van microomvormers. Sinds november 2021 bieden we ook de hoogwaardige thuisbatterij IQ Battery aan in België. Onze omvormers voor de Europese markt worden geproduceerd in Roemenië. Dat betekent dus dat we een erg korte productieketting hebben van fabriek tot eindklant. Per vliegtuig of vrachtschip de halve wereld rondreizen strookt niet met de groene waarden en oplossingen die wij willen uitdragen.

IQ8MC micro-omvormer
IQ8MC micro-omvormer

Wat maakt Enphase microinverters zo uniek?

Onze micro-omvormers zijn het enige échte parallelsysteem op de markt. Stringomvormers, zowel met als zonder optimizers, hebben altijd een string nodig van minimaal 4 tot 6 panelen om op te starten. Met Enphase heb je al genoeg aan één paneel. Dat maakt natuurlijk een enorm verschil qua rendement én wat betreft de mogelijkheden bij het plaatsen.

Het betekent ook dat er geen volledige systeemuitval mogelijk is. Bij de klassieke systemen is het zo dat als de omvormer uitvalt er geen vermogen meer kan komen, noch van de zonnepanelen, noch van de batterijen in geval van een hybride systeem. Je kan dus pas weer over groene energie beschikken zodra de defecte omvormer is vervangen. Dat kan tegenwoordig soms maanden duren.

Bij Enphase is zoiets onmogelijk, omdat zowel de omvormers in onze batterijen als deze voor PV-panelen écht parallel zijn. Als er dus één toestel uitvalt werkt de rest rustig verder. Dat zorgt vanzelfsprekend voor en grote gemoedsrust bij de eindklant die zijn investering nooit volledig ziet uitvallen doorheen de jaren.

Het enige échte parallelsysteem op de markt

Bjorn Kelgtermans


Waarom moet de installateur voor jullie kiezen?

Wij bieden op onze micro-omvormers standaard 25 jaar fabrieksgarantie en op onze batterij 15 jaar fabrieksgarantie. Deze garanties zijn het allerhoogste op de markt, focus op kwaliteit is een kernwaarde bij Enphase. Klassieke stringomvormers met of zonder optimizers bieden standaard maar 10 à 12 jaar garantie op de omvormer en 10 jaar op de batterij. Dankzij de hoge fabrieksgarantie en allerhoogste kwaliteit is Enphase op lange termijn de slimste investering.

Ten tweede, werkt ons systeem ook steeds op laagspanning gelijkstroom (DC) en is dus van nature veilig. Aangezien onze omvormers deze stroom omzetten naar wisselstroom (AC of Alternating Current) heb je enkel AC-kabels in je woning. AC spanning werkt op 50 hertz per seconde. Dat wil zeggen dat deze 50x per seconde een "nulpunt” heeft en dus zelfdovend is van nature.

Bij de traditionele systemen loopt het voltage al snel op, waarna die kabel met hoge spanning nog door de woning moet lopen tot aan de omvormer. Deze DC spanning heeft geen “nulpunt” en is zeer gevaarlijk bij hoge voltages. Wie kiest voor een Enphase systeem kiest dus ondubbelzinnig voor veiligheid.

Ten slotte wil ik ook vermelden dat je met Enphase kiest voor een loyale en betrouwbare partner. Onze klantendienst staat 24/7 klaar, zowel voor installateurs als voor onze eindklanten. We streven ernaar beide om beide groepen de hoogste klantenondersteuning in de industrie te bieden. Bovendien zorgen onze fabrieksgaranties, de hoogste binnen onze bedrijfstak, voor gemoedsrust.

Wij geloven sterk in het aanbieden van een compleet ecosysteem dat de huiseigenaar volledig ontzorgt.

Bjorn Kelgtermans


Hoe ziet de toekomst er uit voor Enphase Energy?

Zoals eerder gezegd zijn we Europees al ontzettend gegroeid. Vier jaar geleden was ik de eerste vertegenwoordiger voor Enphase in België. Tegenwoordig zijn we al met meer dan 30 medewerkers die elke dag hun best doen om Enphase die groei te laten bestendigen.

Op vlak van technologie zijn we momenteel heel hard aan het werk om onze “IQ Energy Router” in kwartaal 1 in van 2024 te lanceren. Dat gloednieuwe product zal ervoor zorgen dat ook laadpalen en warmtepompen aanstuurbaar zijn vanuit de “Enlighten” app. Iedereen die al werkt met ons systeem kan eenvoudig upgraden dankzij de toevoeging van dit product.

Wij geloven sterk in het aanbieden van een compleet ecosysteem dat de huiseigenaar volledig ontzorgt, en het mogelijk maakt om slimmer om te gaan met het energieverbruik in zijn woning door het aansturen van omvormers, batterij, laadpaal en warmtepomp.

IQ Battery 3T Hero
IQ Battery 3T Hero

Stel je kandidaat

Aanbevolen voor jou

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Volt Magazine

Voltmagazine is een elektrotechnisch vakblad met een oplage van tweeduizend exemplaren dat uitgegeven wordt door “GROEP Alelek”. Het vindt zijn weg via verschillende kanalen naar ontwerpbureau’s, installateurs en eindgebruikers.

ONTDEK MEER

Neem contact met ons op

Zijn er nog vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren. U kan met al uw vragen bij ons professioneel team terecht.