Geschiedenis

GROEP Alelek

Geschiedenis

Experts in elektro sinds 1968

GROEP Alelek
​​​​​​​Geschiedenis

ALELEK nv werd opgericht als elektrogroothandel in 1968 door twee ondernemende jongeren, Urbaan De Bruyn en Hugo Philtjens, die in 1993 veel te vroeg overleed.

Gestart werd in een huurpand in Hasselt (Runkst) maar spoedig daarna, in 1970, werd gebouwd op het industrieterrein in Alken. Het ging dan razend snel want reeds in 1974 werd de beschikbare oppervlakte vergroot tot 3500m². In 1993 werd de voorgevel vertimmerd en in 2005 onze toonzaal voor verlichting geopend. Bij die gelegenheid werd de opvallende "A" geplaatst.

Deze "A" symboliseert ALELEK, niet Alken. Want de naam ALELEK staat dus niet voor AL(ken) ELEK(tro) maar gewoon voor AL(les) ELEK(trisch).

ALELEK n.v. startte dus op 1 januari 1968, midden in de "Golden Sixties". Hoezo, midden in . . . ? De Golden Sixties eindigden inderdaad pas in 1973, de eerste oliecrisis weet u wel. Mijn mede-oprichter Hugo en ikzelf hadden in de gaten gekregen dat België tot dan toe een goed beschermd eiland was voor wat toen "officiële invoerders" heette.

Door het verdrag van Rome, in 1957, moest ook België zich schikken naar Europese directieven en moest het vrij verkeer van goederen toegelaten worden. Wij merkten dat de soms veel lagere prijszetting in Duitsland maar langzaam doordrong.

Op zekere dag stapten we in de auto en reden naar Aken en Keulen om daar contacten te leggen met Duitse groothandelaren. Dat lukte aardig en wij gingen van start met de import van allerlei elektro-apparaten. Daar maakten wij voor het eerst kennis met het in die tijd prachtige merk KRUPS. Dit was toen maar pas gestart met de invoer in België en wij kwamen snel in contact met het legendarische figuur Jacques De Roeck.

Dat resulteerde in een jarenlange aangename samenwerking. In diezelfde tijdspanne slaagden wij er ook in de verdeling van het italiaanse merk ZOPPAS te verwerven. Dat werd zowat de fundering waarop wij onze activiteiten hebben opgebouwd. Voor bruingoed hadden wij destijds NOVAK en ANEX in ons gamma, naast de invoer van onder andere GRUNDIG en TELEFUNKEN uit Duitsland.

Zoals u merkt, was er toen nog geen sprake van installatiemateriaal. Onze oorspronkelijke bedoeling was inderdaad om alleen maar toestellen te verdelen. Het kan verkeren.

Daar kwam verandering in toen wij in contact kwamen met LEGRAND. Samen zetten wij onze schouders hieronder en introduceerden onder andere de historische reeks "chambord-schakelaars". LEGRAND was één van de eerste fabrikanten die het wapen van fabrieksbezoeken hanteerden als wervingsmiddel.

Later hebben wij datzelfde succes nog eens herhaald met HAGER. Wij zagen onmiddellijk de mogelijkheden in van de modulaire opbouw van zekeringkasten en hebben samen met HAGER behoorlijk aan deze weg getimmerd.

Stilaan werden wij aanvaard als medespeler op de Limburgse markt en namen wij vele andere merken in ons assortiment op.

Wij werden intussen een "normale" all-round groothandel en zijn dat gebleven tot op de dag van vandaag, alleen ging het aandeel installatiemateriaal een steeds groter deel van de omzet uitmaken.

Binnen het huishoudtoestellen-gebeuren ging het assortiment inbouw eveneens een overwegende rol spelen. Na de overname van ELECTRA BREE in 2005 werd dit nog aanzienlijk versterkt. Wij hebben nu zowat alle belangrijke merken van keukentoestellen ter beschikking, zoals SIEMENS, BOSCH, MIELE, SMEG, NOVY, AEG, ZANUSSI, NEFF, GAGGENAU, LIEBHERR, WHIRLPOOL, AMANA, BORETTI, LACANCHE, BLANCO, FRANKE en nog vele anderen.

Door deze overname groeiden wij van een kleine groothandel tot een behoorlijke middenmoter. En wij hadden de smaak te pakken.

Op 1 april 2006 werd dan een derde filiaal geopend, KEMPELEK in Laakdal net over de provinciegrens. Met ALELEK in het zuiden, ELECTRA BREE in het noorden en KEMPELEK in het midden bestrijken wij nu de hele provincie Limburg, de Antwerpse Kempen en een deel van Vlaams-Brabant. In 2010 kwam er de oprichting van Westelek en vervolgens Brusselek waardoor wij nu heel Vlaanderen bestrijken. In 2015 was Bouwelek aan de beurt waardoor we onze positie in de Antwerpse Kempen verstevigen. We kijken alvast uit naar wat de verdere toekomst gaat brengen.

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Volt Magazine

Voltmagazine is een elektrotechnisch vakblad met een oplage van tweeduizend exemplaren dat uitgegeven wordt door “GROEP Alelek”. Het vindt zijn weg via verschillende kanalen naar ontwerpbureau’s, installateurs en eindgebruikers.

ONTDEK MEER

Neem contact met ons op

Zijn er nog vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren. U kan met al uw vragen bij ons professioneel team terecht.