Blogserie: Klimatisatie - warmtepompen


DEEL 3: Laat je warmtepomp niet in de kou staan

Danny, onze lokale kenner van warmtepompen helpt je deze week met het onderhoud. Sowieso is warmtepomp een goede investering, maar met het juiste onderhoud verleng je de levensduur èn zorg je meteen voor een optimale werking. Lees met ons mee wat jij kan doen om het meeste uit je toestel te halen!

Voor de leek

 1. Reiniging van de filters
  De filters van een warmtepomp kan je best regelmatig schoonmaken of vervangen. Ideaal is dat elke 6 tot 12 maanden, afhankelijk van het type en model. Vuile filters verminderen de efficiëntie en hebben een negatieve invloed op de luchtkwaliteit. 
 2. Condensafvoer
  Controleer de afvoer regelmatig en zorg ervoor dat deze niet verstopt is. Een geblokkeerde leiding leidt snel tot lekkages en schimmelvorming. Schade en onaangename geurtjes gegarandeerd! 
 3. Buitenunit
  Optimaliseer de luchtstroom door je buitenunit vrij te houden. Bladeren, vuil en andere obstakels haal je best weg. Zo zorg je voor een efficiënte werking van je warmtepomp.
 4. Jaarlijkse inspectie
  Laat een erkende technicus jaarlijks een grondige inspectie uitvoeren. Dat garandeert dat alle onderdelen werken naar behoren en helpt eventuele problemen vroeg op te sporen.
vervang of reinig je filters regelmatig
vervang of reinig je filters regelmatig

Voor de technicus

 1. Koelmiddelniveaus
  Controleer het niveau van je koelvloeistof.  Een te laag niveau kan wijzen op een lek en vermindert de efficiëntie.
 2. Elektrische verbindingen
  Kijk de verbindingen steeds na en verstevig ze indien nodig. Losse of versleten verbinding kunnen brandgevaar opleveren en de werking van de pomp verstoren.
 3. Smering van de componenten
  Smeer de bewegende delen van de pomp regelmatig. Zo verminder je wrijving en dus slijtage. Raadpleeg steeds de handleiding voor specifieke smeerpunten en -middelen.


Optimaliseer de prestaties van je warmtepomp

 1. Thermostaatinstellingen
  Controleer de instellingen van de thermostaat en pas deze aan om een efficiënte werking te garanderen. Programmeerbare thermostaten kunnen helpen om energie te besparen door de temperatuur automatisch aan te passen.
 2. Luchtkanalen
  Houd je luchtkanalen schoon en goed geïsoleerd. Luchtlekken of slecht geïsoleerde kanalen leiden tot warmteverlies en een verminderde werking.
 3. Verandering van seizoenen
  Houd rekening met de seizoenen bij het instellen van je warmtepomp. Stel de juiste modus in (verwarmen of koelen) afhankelijk van de tijd van het jaar.

Conclusie

Met een handvol eenvoudige handelingen onderhoud ben je er zeker van dat je warmtepomp optimaal rendeert. Je woning blijft het hele jaar door een aangename temperatuur hebben met een minimum aan verbruik. Tegelijk verleng je de levensduur van je warmtepomp aanzienlijk, en ook dat is goed voor je portemonnee!

Heb je nog andere vragen? Stel ze aan Danny, of bel ons op 011 31 13 31

Stel je kandidaat

Aanbevolen voor jou

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Volt Magazine

Voltmagazine is een elektrotechnisch vakblad met een oplage van tweeduizend exemplaren dat uitgegeven wordt door “GROEP Alelek”. Het vindt zijn weg via verschillende kanalen naar ontwerpbureau’s, installateurs en eindgebruikers.

ONTDEK MEER

Neem contact met ons op

Zijn er nog vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren. U kan met al uw vragen bij ons professioneel team terecht.