Belinus is een Belgisch merk van zonnepanelen met hoofdzetel in Genk, vlakbij de onderzoekscluster Energyville. Hun assortiment bestaat uit glas-glas zonnepanelen die gebruikt kunnen worden voor residentiële, commerciële, industriële middelgrote en grootschalige projecten. Het bedrijf startte in 2015 als servicebedrijf voor de engineering en kwaliteitsinspectie van zonnepanelen en bouwde verder op die kennis om eigen zonnepanelen te ontwikkelen. De zonnepanelen worden ontworpen in België en vervaardigd met de grootste zorg. In de eerste helft van volgend jaar openen ze een fabriek in Limburg. Dankzij een combinatie van de best mogelijke technologieën en onderdelen, behoren ze tot de meest efficiënte op de markt en kan Belinus 35 jaar garantie bieden op zowel product, vermogen als service.
Wij spraken met Nico Voet, CEO van Belinus, over dit mooie, lokale project.
Welk type zonnepanelen verkoopt Belinus?
“Ons assortiment bestaat alleen uit glas-glas zonnepanelen en dat is een bewuste keuze. De voordelen tegenover glas-folie zijn enorm en eindklanten zijn bereid daar ook iets meer voor te betalen. Installateurs die vaak meer werk hebben dan ze aankunnen, kunnen zo hun winst zien vergroten en kunnen op beide oren slapen omwille van de langere levensduur, sterkte, output en brandveiligheid van glas-glas panelen. Glas-glas panelen zijn trouwens steeds vrij van PFAS-contaminatie en beter recycleerbaar dus ook beter voor het milieu.
We maken gebruik van de meest efficiënte zonneceltechnologieën en hebben zo 4 modellen: Hyperion met PERC-cellen, Helios met TOPCon-cellen, Nova met HJT en Nox met IBC. Vaak horen we dat eindklanten het esthetische belangrijk willen en een zo zwart mogelijk paneel zonder lijntjes willen, dan is Nox een ideale oplossing. Betreft het een dak waar soms schaduw is, dan is Nova beter geschikt.”
Waarom openen jullie binnenkort een fabriek in België?
“Belinus is ervan overtuigd dat zonne-energie één van de grootste bronnen van hernieuwbare energie zal blijven en in de toekomst nog belangrijker wordt. Onder invloed van o.a de geopolitiek is Europa zich nog meer bewust geworden van haar afhankelijkheid van (buitenlandse) fossiele brandstoffen en dankzij het REPowerEU-plan zal er een versnelde transitie naar hernieuwbare energie gebeuren. Tegen 2030 moet volgens het plan het jaarlijks aantal nieuwe PV-installaties meer dan verdubbelen!
Dat zal nodig zijn want door het vervangen van apparaten die gebruikmaken van fossiele brandstoffen door schone technologieën zoals EV en warmtepompen, stijgt het elektriciteitsverbruik van onze huishoudens en bedrijven. Als dit opgevangen kan worden door de gratis en onuitputbare energie van de zon, dan pas ben je echt de aarde aan het beschermen.
Bovendien merken we dat eindklanten steeds meer vragende partij zijn naar lokaal geproduceerde zonnepanelen. Om tegemoet te komen aan die vraag en de transitie naar hernieuwbare energie te ondersteunen, zullen we een eigen fabriek in Limburg starten. “
Jullie bieden 35 jaar garantie op product, vermogen en service. Hoe kunnen jullie dat waarmaken?
“Zo’n garantie bieden, kan je alleen maar met een goed product. Onze panelen worden in België ontworpen, maken gebruik van kwalitatieve onderdelen zoals de Stäubli MC 4 Evo-2 connectoren en vervaardigd volgens strenge kwaliteitsnormen. Dat is de basis. De 35 jaar garantie is daarnaast herverzekerd door ArielRE via het platform van Lloyd’s zodat eindklanten zich geen zorgen hoeven te maken over de toekomst van Belinus. Mocht er een probleem zijn, kan men terecht bij onze lokale customer service die Nederlands, Frans, Duits en Engels spreekt. Installateurs ondersteunen vinden we erg belangrijk en daarom proberen we hen het zo makkelijk mogelijk te maken om Belinus-panelen te verkopen, te installeren en hen een goede service te bieden.”
Waar kan ik Belinus-zonnepanelen kopen als installateur - electricien?
“Ons assortiment vind je bij de betere kwalitatieve groothandel. We werken alleen samen met partners waarvan we weten dat zij de electro, domotica, HVAC, PV solar installateurs een goede service en toegevoegde waarde kunnen bieden.”